Řeka Jizera

Největší tok Jizerských hor (délka 164,6 km), který pramení na Smrku, dal těmto horám také svůj název. Protéká Velkou jizerskou loukou a v jedné své části tvoří hranici mezi Českou republikou a Polskem, ústí do řeky Labe.

Základní informace :

Délka toku : 164,6 km
Plocha povodí : 2 193 km²
Průměrný průtok : Předměřice nad Jizerou 24,3 m³/s

Protéká :

Česko (Liberecký, Středočeský kraj),   Polsko (Dolnoslezské vojvodství)

Název :

Jizera (německy Iser, polsky Izera). Podle této řeky byly pojmenovány Jizerské hory, slovo samotné má starobylý, snad keltský původ. Název je uváděn jako Gizera již roku 1297.

Průběh toku :

Pramení pod Smrkem v Jizerských horách, poté protéká Velkou jizerskou loukou (Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizery), tvoří v délce asi 15 km česko-polskou hranici.

Dříve tvořil tuto hranici celý její horní tok, po ustavičných a velice úporných hraničních sporech v letech 1537–1845 o to, který ze dvou pramenů na Smrku je ten pravý, je dnes státní hranice vedena průsekem mezi nimi a za hlavní pramen je považován ten na polské straně.

Dále protéká po hranici Krkonošského národního parku, Podkrkonoším a následně přetíná Ještědsko-kozákovský hřbet. Po celou tuto dobu má řeka bystřinný charakter, až k Turnovu se tak střídají úseky s výrazným spádem a kamenitým řečištěm s klidnějšími úseky. Menší, levé rameno v Turnově se nazývá Malá Jizera.

Od Turnova Jizera protéká otevřenou krajinou, kde má spíše mírný spád. Řeka se vlévá po 164 km do Labe v Lázních Toušeň mezi Brandýsem nad Labem a Čelákovicemi.

Přítoky Jizery :

Levé – Mumlava, Huťský potok, Jizerka, Chuchelenský potok, Oleška, Mlýnský potok, Zbytský potok, Vrátský potok, Široký potok, Stebenka, Libuňka, Podhájský potok, Žehrovka, Nedbalka, Veselka, Kněžmostka, Klenice

Pravé – Jizerka, Hrádecký potok, Jílovecký potok, Kamenice, Žernovník, Huntířovský potok, Vranský potok, Frýdštejnský potok, Vazovecký potok, Čtveřínský potok, Příšovka, Pěnčínský potok, Mohelka, Zábrdka, Bělá, Čistý potok, Dalovický potok, Strenický potok, Bezenský potok, Zdětínský potok

Města, kterými Jizera protéká :

Jablonec nad Jizerou, Semily, Železný Brod, Turnov, Mnichovo Hradiště, Bakov nad Jizerou, Mladá Boleslav, Benátky nad Jizerou

Jizera je významným vodním tokem, je to pstruhová řeka, má také vodácké využití. Především však slouží jako zdroj pitné vody, čerpají z ní úpravny v Benátkách nad Jizerou a Sojovicích. Vodárna v Káraném nedaleko soutoku Jizery s Labem je jednou z hlavních zásobáren pitné vody pro Prahu.

A také jedna zajímavost, Jizera patří na 1. nebo 2. místo nejčistčí řeky v Česku.