Myslivecká kuchařka 02

bazanti-prsaBažantí prsa podle trubačky Blanky.  Ingredience: 4 bažantí prsíčka bez kůže, 50 g slaniny (špeku) na malé nudličky a na špikování prsíček 200 g slaniny (Vahalova nebo Anglická) na dlouhé plátky, 50 g másla, 1 větší cibule nakrájená na jemno, 1 menší celer na nudličky, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy

Příprava:
Prsa protkneme klínky slaniny, osolíme, opepříme a zabalíme do plátků Vahalovy slaniny. Můžeme přichytit párátkem. Na másle osmahneme na nudličky nakrájenou slaninu, přidáme cibuli a celer a jemně osmahneme. Přidáme koření, nejlépe v plátěném pytlíku, podlijeme bažantím vývarem či vodou a v troubě pod pokličkou dusíme na 180 °C do měkka. Poté maso a koření vyjmeme, šťávu na plotně vydusíme na tuk, zaprášíme 1 – 2 lžícemi hladké mouky, osmahneme, rozředíme vodou a důkladně provaříme.

Doporučená příloha :
Podáváme s bramborovými dolárky. Můžeme přidat brusinkový kompot či jeřabinové želé nejlépe z černých jeřabin. Jeřabinový kompot asi 10 minut povaříme, poté částečně podrtíme a opatrně zahustíme solam.

www.myslivost.cz