Ropucha obecná

ropucha_obecna_1Samice této známé a rozšířené žáby je větší než samec, je dlouhá průměrně 10 až 12 centimetrů. Kůže je bradavičnatá, zbarvení je proměnlivé, hnědé, cihlově červené i nazelenalé. Žije v prosvětlených lesích i v hospodářskou činností pozměněné krajině, všude tam, kde má blízko k různým vodním nádržím, v nichž se rozmnožuje. Přes den žije v různých oblíbených úkrytech, pod kusy dřev, pod kameny, ve štěrbinách atd.

V noci loví hmyz, dešťovky a slimáky, menší kořist dokáže uchvátit jazykem. Na jaře samcům vyrůstají na předních nohách výrůstky k přidržování samic, na jejichž hřbetě putují do míst rozmnožování. Samice kladou mnoho metrů dlouhé rosolovité útvary plné vajíček.

Pulci se vyvíjejí v žábu 2 až 3 měsíce. Žáby pohlavně dospívají v 5 letech a dožívají se až 40 let. Po stranách hlavy za očima a na bradavicích na těle mají ropuchy zvláštní jedové žlázy. Vylučovaný jed je chrání před predátory. U člověka může vyvolat podráždění sliznic a poměrně prudký zánět spojivek. Účinek ropušího jedu je znám již od starověku, jed se využíval v léčitelství i pro různé rituálně-magické účely. Ropucha je chráněná zákonem jako ohrožený druh.

how to pick socks
weight loss tipsSome interior design advice for extreme cases