Přezimování ježků

jezekPokud ježkům chceme ulehčit hledání vhodného místa k přezimování, můžeme jim vyrobit budku. Rozměry budky jsou přibližně 30 x 30 x 40 cm. Může být dřevěná či plastová. Do její dutiny vede dlouhý (alespoň 60 cm), úzký (o průměru max. 14 cm) vchod. Směrem ven z budky by se měl svažovat, aby jím do dutiny nezatékalo. U stropu musí být dutina odvětrána například vodovodní trubkou – rovněž umístěnou tak, aby do ní nezatékalo. Vyústění trubky v dutině je nutné zabezpečit tak, aby se neucpalo – například ho lze omotat drátěným pletivem. Dno budky je dobré vystlat do 1/3 výše suchým listím, senem či natrhanými novinami.

18b_budka pro jezka

Budka je zakopána v hromadě hlíny, listí, slámy či třeba v kompostu – okolní vrstva musí být dostatečně velká, aby dutina se spícím ježkem nemohla v zimě promrznout. Ježek, pokud se v okolí vyskytuje, by si měl na podzim sám budku najít a obydlet. Pokud tak neučiní, nic se neděje, budka může sloužit jako zimní úkryt mnoha dalším živočichům. Na vchod do budky můžete v těchto dnech ježka upozornit, když co nejblíže ponecháte přes noc kousky vařeného masa – nejlépe drůbežího anebo třeba jen misku s vodou.

Na jaře, nejlépe v květnu, je třeba budku otevřít a vyčistit. Ale opatrně! Nejdříve se přesvědčte, zda ještě není obydlená, ježci by v ní totiž mohli mít mláďata.

 

The new resultant woven gabardine twill used no rubber what so ever
miranda lambert weight lossCurrent Fashion Trend of Eyeglasses