Víte, co je to PEFC?

Víte, co je to certifikační systém PEFC?

Certifikace lesů je proces, v rámci kterého nezávislá organizace vydává certifikát potvrzující, že vlastník či správce pečuje o lesy podle předem stanovených kritérií trvale udržitelného hospodaření.

Celosvětově nejrozšířenějším systémem certifikace lesů je systém PEFC (Program pro vzájemné uznávání certifikačních systémů), který v současnosti zastřešuje 35 členských států a 24 národních systémů na pěti kontinentech. Aktuální celkové množství certifikovaného lesa systémem PEFC překračuje 220 miliónů hektarů a každoročně se zvyšuje. V České republice je tímto systémem certifikováno přes 70 % rozlohy všech lesů, necelých 1,9 miliónu hektarů.

Hlavním posláním PEFC je nastavení transparentního systému posuzování trvale udržitelného hospodaření (dále jen TUH) v lesích a sledování toku certifikovaného dříví z lesa až po konečný produkt. U hospodaření v lesích se hodnotí, zda je ekologicky vhodné, společensky přínosné a ekonomicky životaschopné.

Celý systém certifikace a nastavení kritérií pro hodnocení TUH vychází ze závěrů Konference OSN o životním prostředí (UNCED 1992), ze závěrů Ministerských konferencí o ochraně lesů v Evropě (Helsinky 1993, Lisabon 1998, Vídeň 2004, Varšava 2007) a platné legislativy daného členského státu.

Česká republika se od počátku 90. let účastnila procesů souvisejících s otázkami certifikace. V duchu aktivního přístupu a historicky dané vysoké úrovně českého lesnictví se v roce 1999 stala zakládajícím členem Rady PEFC a jako jedna z prvních zavedla do praxe plně funkční systém certifikace na rozhodující ploše lesů.

Řádným členem a zástupcem Rady PEFC na území České republiky je národní řídící orgán PEFC ČR, který řídí, propaguje a nadále rozvíjí Český systém certifikace lesů. Tento systém je založený na principu regionální certifikace a dobrovolné účasti vlastníků lesů. Jménem regionu vystupuje a držitelem certifikátu je Sdružení vlastníků a správců lesních majetků ČR, zástupce státních lesů, lesů obecních a soukromých.

V praxi je certifikace prováděna nezávislým a odborně způsobilým certifikačním orgánem, splňujícím podmínky akreditace ČIA, definované v mezinárodních ISO normách a dokumentaci Českého systému certifikace lesů. Na základě úspěšně ukončeného certifikačního procesu získá účastník „Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů“. Platnost tohoto osvědčení je maximálně 5 let, poté se provádí komplexní revize shody hospodaření. V mezidobí se u vybraných vlastníků lesů provádí dozorové audity hospodaření.

Rostoucí počet spotřebitelů požaduje záruky environmentálně vhodných postupů ve výrobní a obchodní praxi. Systém PEFC zabezpečuje komplexní certifikaci procesu zpracování dříví (C-o-C). Mechanismus sledování původu certifikované suroviny z lesa až po finální výrobek je zabezpečen prostřednictvím pravidel spotřebitelského řetězce a dokumentace, která provází lesní produkty v celém řetězci. Certifikované firmy v řetězci C-o-C procházejí jednou za 5 let kompletním recertifikačním a každoročně dozorovým auditem.

Produkty vyrobené z certifikovaného dříví lze opatřit logem PEFC. Logo PEFC je důležitým marketingovým nástrojem, který pomáhá zákazníkům s orientací při nákupu výrobků ze dřeva a ostatních lesních produktů. Použitím loga PEFC na výrobcích a dokumentech deklaruje jeho držitel zákazníkům svůj závazek podpory trvale udržitelného hospodaření v lesích.

Pro více informací o PEFC ČR a vlastnících certifikátů TUH a C-o-C lze navštívit webové stránky www.pefc.cz.

japoneses trends harajuku
rob kardashian weight lossIdeas On Gender And Sexuality In Contemporary Fashion Images