Podzimní rovnodennost

Podzimní rovnodennost je vstupní branou k nadcházejícímu dalšímu období – Zimě. Léto je za námi a nová fáze začíná. Je to čas, kdybychom měli sdílet s ostatními vše, co jsme získali a dokončili v období od jara do léta a zároveň kdybychom již do svého vědomí měli nechat vstoupit záměr své duše pro blížící se zimní období. Síla Slunce rychle slábne. Ode dneška budou všechny další dny nápadně kratší a chladnější. Přišel čas dozrávání plodů a sklizně. (Máme co dělat, pokud chceme mít všechno bohatství ze svých zahrádek dobře uskladněné na zimu)

Odborná terminologie

Rovnodennost ( latinsky aequinoctium ) je astronomický termín pro okamžik, kdy střed obrazu Slunce na nebeské sféře prochází jarním bodem nebo podzimním bodem. Tento okamžik lze též charakterizovat tím, že Slunce má vůči světovému rovníku nulovou deklinaci. Jarní rovnodennost nastává na severní polokouli obvykle okolo 20. března a podzimní 23. září, přičemž jejich přesný čas se z roku na rok mírně mění. Další charakteristikou je to, že v okamžik rovnodennosti je zemská osa přesně kolmá na průvodič Země–Slunce.

Rovnodennosti nemají vztah se vzdáleností Země od Slunce či polohou vůči apsidám dráhy Země.

Přesná definice pomocí deklinace může být nahrazena některou lidovější. Rovnodennosti jsou okamžiky, kdy Slunce přechází přes rovník.

Rovnodennosti nastávají, když den trvá stejně dlouho jako noc, tedy právě dvanáct hodin. Astronomicky však tato definice není přesná. Protože má sluneční disk v průměru při průmětu na nebeskou sféru více než půl stupně a v zemské atmosféře dochází k refrakci slunečního světla, je Slunce v den rovnodennosti viditelné nad obzorem přibližně 12 hodin a 10 minut, pod obzorem je jen 11 hodin a 50 minut.

Data jarní a podzimní rovnodennosti jsou na severní a jižní polokouli opačná.

Zářijová rovnodennost

Nastává obvykle 22. či 23. září, v České republice jde tedy o podzimní rovnodennost. Slunce vychází přesně na východě a zapadá na západě. Na rovníku přechází v poledne přes nadhlavník. Na severním pólu Slunce zapadne – začíná polární noc. Na jižním pólu Slunce vyjde – začíná polární den.

gwen stefani’s harajuku fanatics kind to open first free
rob kardashian weight lossFrankie B designer jeans marked down on Haute Look