Léčivé rostliny – černý rybíz

Černý rybíz (meruzalka černá) je beztrný keř s typickým pronikavým aroma. Velké řapíkaté listy jsou tří až pětilaločné s trojbokými úkrojky, dvakrát hrubě pilovitými, na rubu jsou žlázovitě tečkované. Květenství je uspořádáno do řídkého hroznu, kvete na přelomu dubna a května. 

Plodem jsou typické bobule, příjemné chuti a zvláštního aroma. Černý rybíz je výhradně pěstovaná a u nás velmi rozšířená rostlina.

Drogou jsou plody, listy i kořen. Plody sbíráme v létě, když jsou úplně zralé. Listy sbíráme na jaře, nejvhodnější dobou je když rostlina kvete. Kořen na konci kvetení – od května do konce června.

Droga obsahuje silice, třísloviny, vitamíny hlavně C, flavonoidy, rutin, tanin, pektiny, organické kyseliny a hlavně fytoncidy. Plodům se někdy říká vitamínová bomba.

 Využití

Plody podáváme nejlépe čerstvé, popřípadě formou šťávy, která se dobře konzervuje.Užíváme při únavě, proti účinkům stresu, při rekonvalescenci po těžkých chorobách.

Listy jsou vynikajícím antivmatikem, pomáhajípři cévních onemocněních i jako prevence při lámavosti – praskání cév. Jsou vhodným pomocným léčivem při ledvinových a močových zánětech a jako kloktadlo při nachlazení. Odvar z kořene je výborným lékempři zánětech jater.

List podáváme formou krátkodobě vařenéhoodvaru (2 minuty) nebo nálevu. Kořen se vaří déle (5-10 minut). Plody konzumujeme sušené a rozdrcené formou nálevu nebo šťávou z čerstvých plodů. Při běžných dávkách nejsou známy žádné kontraindikace ani vedlejší účinky.

Jako antirevmatikum kombinujeme list s květem tužebníku, s vrbovou kůrou nebo s natí macešky rolní. Další možností je směs s listem jasanu a kopřivy.

Proti průjmu se osvědčila kombinace s kořenem krvavce totenu.

Při zánětu jater použijeme nálev z 1 polévkové lžíce sušeného kořene, který povaříme 5-10minut ve 250ml vody a užíváme 3x denně a to tak, že polovinu odvaru vypijeme před jídlem a druhou po jídle. Nejméně 14 dnů, ale raději celý měsíc.

V geriatrii se rybíz používá jako posilující prostředek – stejné díly černého bezu, černého rybízu a červené řepy tzv. bylinková krev, ta je vhodná při nádorových onemocněních a jako posilující, protizánětlivý a protibolestivý prostředek převážně při rekonvalescenci po těžkých operacích.

Čerstvé plody jsou velmi chutným a oblíbeným ovocem, ze kterého vyrábíme sirupy, džemy, marmelády, likéry, pečený čaj aj.

7 generally electable and consequently impeachable presidents over movie theater
quick weight loss Op Laundry Machines in Your Rental Property

Make New Fashion With Bratz Games
snooki weight lossNotebook Laptop Sales Can Save You A Lot of Money