Lesní školka

Lesní školka je specializovaný provoz, jehož účelem je pěstování sazenic lesních dřevin pro umělou obnovu lesa. První pokusy pěstování sazenic probíhaly v letech 1790 až 1850, kdy se zakládaly dočasné školky a semeniště pouze pro obnovu určitých porostů. Původně, před nástupem zemědělské a specializované mechanizace, se k pěstování sazenic využívalo menších vhodných ploch v lesích a lesnich „políček“. Postupně vývoj dospěl k budování rozlehlých školkařských podniků i když některé „staré“ školky (s nutně vysokým podílem manuální práce) jsou stále využívány drobnými vlastníky lesa nebo je využívají neziskové organizace k pěstování sazenic ohrožených a mizejících druhů dřevin (jedle, tis, jilmy…) v místních podmínkách.

Lokalita

Lesní školky se obvykle zřizují na lesních pozemcích ale i na zemědělské půdě. Pro zřízení školky je výhodou rovinatý terén s propustnými (hlinito – písčitými) půdami. Důležitý je také zdroj vody pro zavlažování, přípojka elektřiny a dobrá dopravní dostupnost. Samozřejmostí je důkladné oplocení chránící sazenice a semenáčky před zvěří a případnými nenechavci.

Pěstování sazenic

Periodický proces pěstování sazenic v lesní školce lze rozdělit do základních školkařských operací:

Příprava půdy – cílem je vytvořit optimální podmínky pro síji a další vývoj a pěstování semenáčků. Provádí se nejčastěji tyto operace: orba, rotavátorování, smykování, vláčení, válcování, hnojení, dezinfekce, ruční úprava (doladění) záhonů.

Výsev semen – o kvalitě síje rozhoduje kvalita vysévaného semene (klíčivost), jeho předosevní příprava, příprava půdy, vlastní secí prostředek (seřízení, výška zásypky) i obsluha stroje.

Školkování – vyzvednuté, vytříděné a upravené semenáčky se přesazují (rozesazují) na záhony tak, aby měly dostatek prostoru v půdě i nad ní. Cílem je vypěstovat ze semenáčku kvalitní, výsadby schopnou prostokořennou sazenici.

Podřezávání sazenic je mechanické zkracování kořenů semenáčků a sazenic ostrým nástrojem (čepelí) na záhonech bez vyzvedávání. Cílem je vytvořit mohutnější kořenový systém, bez dlouhých tenkých kořenů.

Sklizeň představuje soubor úkonů od vyzvedávání, třídění a ošetřování po nakládání, rozvoz a zakládání v porostech.

Many have poor self esteem
rob kardashian weight loss the role of the career guidance counsellor

and over the years things got lost
rob kardashian weight lossHow to Flatter a Plus Size Figure