Recepty, aneb něco dobrého na zub

Staročeský kuba

40 g sušených hub (asi tři hrsti), 60 g sádla, 300 g krupek , jedna cibule, dva až tři stroužky česneku, kmín, majoránka, pepř a sůl

Sušené houby namočíme na cca 30 minut do vody a necháme nabobtnat. Pak je ve vodě asi pět minut vaříme a scedíme. Část sádla rozpálíme v hrnce a na něm lehce osmahneme kroupy. Pak dolijeme vodou, osolíme a kroupy uvaříme doměkka. Mezitím na zbývajícím sádle zpěníme cibuli, přidáme houby a kmín a asi pět minut dusíme. Směs smícháme s uvařenými kroupami, přidáme česnek, majoránku a pepř, dle chuti dosolíme a vložíme do předem vymazaného pekáčku. Zapékáme asi 20 až 30 minut.

Doba přípravy: 30 minut namočení hub, 30 minut příprava a pečení

Houbová polévka se smetanou

150 g čerstvých hub, polovinu malé cibule, lžíce sekané petržele, lžíce másla, sůl, zeleninový vývar (i z kostky), 1/8 l kyselé smetany, lžíce hrubé mouky

Na másle podusíme jemně pokrájenou cibuli, přidáme sekanou zelenou petržel a očištěné a na plátky nakrájené houby. Dusíme nejdříve ve vlastní šťávě, pak přilijeme trochu zeleninového vývaru, osolíme. Jakmile jsou houby měkké, přidáme kysanou smetanu smíchanou s moukou. Ještě krátce povaříme. Podáváme s houskou osmaženou na másle nebo s noky.

Doba přípravy: 25 minut

Houbový guláš

300 g hub, 1 cibule, 6 paprik, 5 rajčat, hladká mouka, gulášové koření, sůl, pepř, kmín a hovězí vývar (můžeme použít masox)

Cibulku nakrájíme nadrobno a osmahneme dozlatova na oleji. Vložíme k ní nakrájené houby, přidáme gulášové koření, půl kostky vývaru nebo masoxu, podlijeme vodou a dusíme. Zhruba po 10 minutách přidáme na nudličky nakrájené papriky a po dalších 10 minutách na kousky nakrájená rajčata, osolíme a necháme ještě chvilku podusit. Nakonec zahustíme lžící hladké mouky rozmíchané ve vodě nebo tmavou jíškou a chvilku povaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo chlebem.

Obměna: Do guláše můžeme přidat i uvařené a nakrájené brambory, případně nadrobno nakrájený měkký salám.

Doba přípravy: 40 minut

Houbová omeleta

2 vejce, 2 lžíce mléka, 30 g másla, 100 g čerstvých hub, kmín, lžíce strouhaného sýra, rajčata, kyselá okurka na ozdobu

Houby očistíme, nakrájíme na plátky, okmínujeme a podusíme na části másla. Na pánev dáme zbývající máslo, rovnoměrně rozestřeme dušené houby, zalijeme rozkvedlanými vejci s mlékem, solí a omeletu propečeme. Hotovou omeletu vyklopíme na talíř, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme rajčetem a kyselou okurkou.

Obměna: Před koncem dušením můžeme k houbám přidat šunku a hrášek, necháme prohřát a vytvořenou směsí pak plníme omeletu.

Doba přípravy: 20 minut

Smažené bedly

bedly (klobouky), strouhanka, vejce, hladká mouka, pepř, sůl a příp. grilovací koření, olej na smažení

Houby očistíme a zbavíme noh. Osolíme a můžeme posypat i grilovacím kořením. Pak klobouky obalujeme v trojobalu (mouka, vejce a strouhanka). Následně smažíme na oleji na pánvi nebo ve fritéze.

Podáváme s bramborem nebo chlebem.

Doba přípravy: cca 20 minut

Smaženice

2 vejce, 200 g čerstvých hub, 1 cibule, kmín, sůl, olej

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Očistíme houby, propláchneme je a nakrájíme na plátky nebo kostičky.

Na pánvi zesklovatíme cibuli, přidáme houby, kmín a dusíme. Pokud jsou houby sušší, podlijeme trochou vody. Dusíme doměkka. Před koncem dušení přidáme rozšlehaná a osolená vejce. Mícháme, dokud nezhoustnou. Podáváme s chlebem nebo brambory.

Doba přípravy: 25 minut

Houbová omáčka

500 g čerstvých hub, 1 cibule, kelímek sladké smetany, kmín, sůl, olej

Houby očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

V hrnci na oleji smažíme cibuli až zesklovatí, pak přidáme houby a kmín a dusíme. Pokud jsou houby sušší, podlijeme trochou vody. Až jsou houby měkké (asi po 25 minutách), přilijeme smetanu, osolíme, můžeme dochutit i octem a případně zahustíme světlou jíškou nebo moukou rozmíchanou v troše vody. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Doba přípravy: 35 minut

Borůvkový koláč s drobenkou

Těsto: 450 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 2 prášky do pečiva, 3 vejce, 2 jogurty (150 ml), 100 g másla, 1/8 l mléko, 500 g borůvek

Drobenka: 200 g hrubé mouky, 100 g cukru krupice, 100 g másla

V míse třeme máslo, cukr a žloutky do pěny. Přisypeme mouku, prášky do pečiva, přidáme vejce, jogurty, mléko a rozehřáté máslo. Vypracujeme hladké těsto, které vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou Pečeme v předem středně vyhřáté troubě asi 25 až 30 minut.

Doba přípravy: 50 minut

Pay close attention to how the shoe is constructed
quick weight losslets get it all out of our systems