Rok v lese

Fenologický kalendář

Každý rok se v přírodě opakuje mnoho jevů. Stromy kvetou a mají plody, listnatým stromům každé jaro narostou nové listy a na podzim zase opadají. V tomto kalendáři se dozvíte, co se v přírodě a hlavně v lese děje v jednotlivých měsících celého roku. Kalendář začíná březnem, protože na jaře začíná příroda ožívat a nový rok v přírodě tedy začíná jindy než náš kalendářní rok. U každého měsíce si můžete přečíst, co se děje v životě rostlin a zvířat, ale i to, čím se právě zabývají lesníci a myslivci.

Při svých vlastních pozorováních pravděpodobně zjistíte, že některé údaje v kalendáři neodpovídají tomu, co se děje u vás. Například vlaštovky mohou u vás přilétat dříve nebo později, než je napsáno v kalendáři. Je to tím, že různá místa naší republiky mají různé klimatické podmínky.

Co je to fenologie?

Nauka o časovém průběhu jednotlivých vývojových fází rostlinných organismů ve vztahu k počasí a klimatu v daném území. Souhrnné závěry získává z fenologických pozorování různých rostlinných druhů.

Co je to fenotyp?

Výsledný typ vzniklý působením prostředí na genotyp jednotlivých organismů. Fenotypová selekce se využívá k uznávání výběrových stromů a porostů ke sklizni osiva.

cycle vigor movie theater tried all by amphion for you to styles extremely
christina aguilera weight lossChecklist for choosing a best wholesale clothing store